Rabu, 29 Februari 2012

TEPUNG KEK COKLAT KUKUS

CARA-CARA PENYEDIAAN:
ADUNAN KEK
1. Telur (dipukul sedikit dgn senduk/sudu),susu pekat dan minyak digaul dalam satu bekas.
2. Tuangkan air panas dan kacau lagi.
3. Masukkan bahan ‘A’ dan digaul sehingga betul-betul sebati.
4. Isikan adunan ke dalam loyang yang  telah digris dengan sedikit minyak dan di alas kertas.
5. Kukus adunan selama 1jam 15minit .
6. Setelah cukup tempoh , angkat dan terbalikkan adunan.Buangkan kertas alas perlahan-lahan.Sedia untuk dihias.
TOPING
Bahan-bahan
PEK ‘B’ 1/4 Cawan Air
1/2 Cawan Susu Pekat 3 Sudu Besar Minyak Makan
· Campurkan  kesemua bahan di dalam periuk dan didihkan sehingga mendapat kepekatan yang diinginkan.Boleh tambah sedikit gula jika mahu lebih        manis.Kacau selalu supaya tidak hangus/berkerak.
Angkat dan biarkan suam sebelum dituangkan ke atas kek yang telah dikukus

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SELAMAT MENCUBA