CARA-CARA PENYEDIAAN :
1. Dalam satu bekas, campurkan gula(pek B ) dan telur.Gaul rata. Masukkan pisang yang dilenyek,kacau lagi.
2. Kemudian masukkan tepung Kek Pisang (pek A) sedikit demi sedikit sehingga habis , sambil di gaul rata.
3. Akhir sekali tuangkan minyak dan secubit garam .Kacau sehingga betul-betul sebati , tidak berbentel-bentel dan minyak tidak lagi kelihatan dipermukaan adunan .
4. Tuangkan adunan ke dalam loyang yang telah digris dengan sedikit minyak dan dialas kertas.
5. Kukus selama 1 jam @ hingga masak.
TIPS:-
· Balut tudung pengukus menggunakan kain.
· Pastikan air didalam periuk pengukus mendidih sebelum meletakkan loyang berisi adunan kek.
· Gunakan api sederhana kecil dan jangan buka tudung pengukus sebelum cukup tempoh.
· Untuk lebih mudah, boleh juga menggunakan bekas plastik yang bertutup untuk mengukus adunan kek.
· Cucuk kek dengan lidi untuk menguji kek telah masak atau tidak, jika tiada adunan yang melekat bermakna kek telah cukup masak.
· Untuk mendapatkan kek yang lebih menarik dan beraroma ,boleh juga ditambahkan sedikit pewarna kuning dan esen pisang kedalam adunan .
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
SELAMAT MENCUBA